Ensimmäisen kuukauden tavaratilinpäätös: 

Ihan aluksi eli jo sairaalassa tarpeellista:

- Imetysrintsikat. Ilmeisesti sairaalastakin saisi jonkinmoiset, mutta mulla oli omat mukana, ja laitoin ne päälle heti synnytyksen + suihkun jälkeen. Nyt mulla on neljät imetysliivit, kahdet pehmot yökäyttöön ja kahdet kaarituelliset päiväkäyttöön. 

- Lansinoh-voide rinnanpäille. En odottanut, että tissit olisivat menneet rikki, vaan läiskin alusta asti rasvaa nänneihini joka imetyksen jälkeen. Varmasti edesauttoi sitä, että vain toinen nänninpää meni rikki ja sekin vain vähän ja parani nopeasti. Minulla oli oma voide mukana, mutta sain sairaalasta myös jonnin verran. Jos haluaa olla varma, kantsii ottaa oma mukaan (sittarista saa ilmeisesti puolet halvemmalla kuin apteekista, näin olen kuullut). Nimittäin kuulin sivukorvalla osastolla viimeisenä päivänä kun hoitsut myivät eioota, että tilattu on, mutta nyt on vain Bepanthenia. Näitä kumpaakaan ei siis tarvitse pestä pois ennen kuin imettää. 

- Maidonkerääjä. Ei siksi, että maitoa tulisi ylenmäärin, vaan siksi että rikkimennyt/ herkkä nänninpää saa ilmaa ja pystyy olemaan ilman kontaktia kankaaseen. Ilmakylpykamaa siis.

- Termo-Mamma. Maidon noustessa oli kiva saada tissit lämpimään. Tosin parin ekan viikon jälkeen en enää kyseistä lämmikettä kaivannut. 

- Rintakumi. Nänninpään ollessa kovin arka, sai rintakumin kanssa helpommin imetettyä. Suojasi hiukan kipeää nänniä. 

Yllä olevista kamoista kaikki termomammaa lukuunottamatta saa kyllä sairaalastakin, mutta esim. nännikumin käyttöön suhtaudutaan vaihtelevasti ihmisen imetysasenteista riippuen. Mä nyt vaan oon sellanen, että mulla oli kaikki edellä mainitut omasta takaa mukana.

- Tutti. Meidän vauva lutkuttaa aina ja koko ajan. Ei pärjättäis ilman.

- Vaatteet ja vaipat. Jonkinlaisia tarvitaan. Meillä kestovaippaillaan päivisin, öisin on kertis. Tällä hetkellä muumivaippoja, kokoa kolme. Kakkoskoko jäi pieneksi ekan viikon jälkeen. 

- Liivinsuojat. Kestomallia. Multa ei tule maitoa niin suihkuamalla, että tarttisin kertisliivinsuojaa. Kestoja perin pinon siskoltani ja ne on olleet kovassa käytössä. Kertikset tarttuu kiinnikin, mutta kestot on olleet hyviä. Ensin suojaamassa arkaa rikkinäistä rinnanpäätä ja nyt myöhemmin osin lämmittämässä tissejä, osin suojaamassa rintsikoita ylivuotomaidolta.

- Rintapumppu. Ei kuolettavan välttämätön, mutta olen pumppaillut hiukan maitoa pakkaseen, jotta pääsen joskus paria tuntia pitemmäksi aikaa jonnekin. 

- Hoitopöytä on ollut kovassa käytössä. Nyt jo, kun vauva on kuukauden ikäinen, pystyisi vaipanvaihdon hoitamaan lattiallakin, mutta ihan ensi alkuun oli hoitopöytä ehdoton. 

- Cuplaton-tipat. Auttavat ilmavaivoihin. Yhden ison pierun sijasta tulee sarjatulella pieniä, eli siis ilma liikkuu suolistossa helpommin -> vähemmän epämukavaa vauvalle -> tyytyväisempi vauva. 

- Auton turvakaukalo. ja erityisesti siihen lämpöpussi.  Me ei tiedetty sellaisia olevan olemassakaan, kunnes nähtiin. On tuhat kertaa helpompaa heittää vauva sisävaatteissa autokaukaloon kuin pukea sille liian isoja toppavaatteita joita ei saa millään istumaan ja itku ja hiki tulee sekä pukijalle että puettavalle. Pojalle vaan lakki päähän, hanskat käteen ja villatossut jalkaan, ja sellaisena kaukaloon ja menoksi. Ihan ehdoton! Meidän lämpöpussi on halvempi malli, Prismasta ostettu Emma-merkkinen fleecemalli. 25€. Niitä kalliimpia Eisbärchen-juttujakin on olemassa, mutta ne ei kai oo ensisijaisesti tarkotettu autokaukaloon. 

- Vaunut. Niillä pääsee ulos, kaupungille, liikkeelle, jne, yms. 

- Kamera. Eihän tuoreet vanhemmat ilman pärjää. 

- Kylpyamme, on ollut käytössä muutaman kerran, mutta ei lasta ilman pystyisi kylvettämään. 

- Mummi, jonka ansiosta pääsimme kahdestaan rauhassa saunaan :) (No ei mummi ole tavara ei mutta välttämätön kuitenkin!)

- Kahvi. Ei tarvinne selvennystä.

- Äitiyspakkauksesta käytössä on tähän mennessä eniten olleet siinä tulleet kestovaipat, harsot ja makuupussi. Makuupussi oli ensin lattiallakin vauvan alustana kun meillä ei vielä ollut muuta. Pyyhe on myös tärkeä ja muutama vaatekin on sieltä jo otettu käyttöön. Lämpömittaria on käytetty kylpyveden lämpötilan mittaamiseen ja kynsisaksia vauvan kynsien leikkaamiseen. 

Sen sijaan tavaraa, jota meillä kyllä on, mutta jota ei ole vielä tarvittu ollenkaan: 

- Kantoliina (yritetty on, mutta ei oikein suju, toivon että vielä lähtisi sujumaan)

- Lelut. Lahjaksi on tullut, vielä poika ei niillä tee mitään, pikkuhiljaa sitten.

- Nenä-Frida, kuumemittari, särkylääke. Onneksi ei ole tarvittu; jos olisi, niin todella olisi tarvittu. 

LIsäksi siltä väliltä on pojan amazonas koala-riippumatto. Väitän kuitenkin että se on tarpeellinen, kun siihen on helppo iltaisin nukuttaa. Ilmankin olis pärjätty, koska noin puolet yöstä poika nukkuu mun vieressä, menisi se siinä koko yönkin. On se silti kiva, että hänet saa nostettua omaankin sänkyyn ja päikkäreitähän tuo tässä vaiheessa nukkuu missä sattuu - sylissä, vaunuissa, kaukalossa, lattialla, sohvalla, meidän sängyllä, ja joskus myös siinä omassa sängyssään. 

Kuten huomataan, ihan alkuvaiheessa äiti on tarvinnut melkeinpä enemmän kamaa kuin vauva, joka on lähinnä tarvinnut äidin ja isän tarjoamaa hoitoa. Jos en imettäisi, olisi lista todella erilainen. 

LISÄYS: En muistanut kutomaani pientä peittoa, jota on käytetty paljon. Se on noin 60x60 cm kokoinen ja melkein aina vauvan peittona kun nukkuu muualla kuin omassa sängyssään. Myöskin reissussa mukana.