Minun on jo pitkään pitänyt kirjoittaa kestovaippailusta. Jos vaikka joku pohtii, uskaltaisiko kokeilla, tai miettii syitä puolesta ja vastaan. 

Jos inhoat pyykinpesua yli kaiken, kannattaa ehkä harkita pari kertaa. Kestovaippailu aiheuttaa pyykkiä. Meillä pyörii vaippapyykki melkein joka päivä, tai puolentoista vuorokauden välein. Nyt kun olen saanut vaippavarastoa vähän lisää, ei pyykillä ole niin kiirettä. 

Yleisiä kysymyksiä kestovaippailua aloittaessa tai harkittaessa on varmaan seuraavat: Minkälaisia vaippoja? Miten paljon tarvitaan? Miten niitä likaisia säilytetään, eikö ne haise? Miten peseminen? Omalta osaltani voin kertoa seuraavaa. En jaksa avata enkä linkittää jokaista sanaa tai termiä, kato Googlesta. Eka kestovaippabloggaus kertokoon aiheesta...

Minkälaisia vaippoja ja miten paljon?

Ihan alussa meillä käytettiin eniten harsovaippoja, eli harsoa origamitaittelulla, kiinnitys näpsyllä ja päälle lanoliinilla käsitellyt villahousut kosteutta pitämään. Harsoja meillä on aika paljon, en ole laskenut, mutta jotain parikymmentä varmaan yhteensä. Harsot ovat käytettyjä puuvillaisia. Alusta on käytössä olleet myös äitiyspakkauksen taskuvaippa (merkkiä Myllymuksut. Taskuvaippa = kosteutta pitävä kuori ja kuivan tuntuinen sisäpinta, väliin tungetaan lisäksi imukerros) ja Imse Vimsen AIO (all-in-one eli imua ja kosteussulkua samassa), joka myös tuli äitiyspakkauksesta. Ovat molemmat olleet tosi hyviä vaippoja ja sopineet noin 4,5 kiloisesta asti. Ompelin itse myös pari taskuvaippaa, joista toinen jäi melkein heti pieneksi, mutta toinen on edelleenkin käytössä. Ihan alussa oli käytössä muutaman vuoden takaisen ÄP:n Imse Vimse flanelletet, mutta ne jäivät melkein heti imuteholtaan liian pieniksi. On myös yksi huutonetistä huudettu tsi (tee-se-itse) aio, jota on käytetty jonkin kerran.

Parin viikon iässä alkoi poika pissiä niin paljon, ettei harsojen imuteho enää oikein yksinään riittänyt. Silloin aloin kääriä origamiin lisäimuksi yksinkertaisen, suunnilleen origamiin jäävän neliön kokoisen yksinkertaisen flanelli-imun. Taas pelitti! Näillä tienoin ostin myös kirpparilta pienehkön taskuvaipan. Joulun välipäivinä alkoi käydä selväksi, että vaippoja tarvitaan lisää, kun en meinannut ehtiä pesemään sellaista tahtia että olisi ollut uusia vaippoja. Harsoja alkoi kulua myös pukluihin ja niitä poistui siten vaippakierrosta. Vietin pari päivää huutonetissä ja lisäksi tilasin kestovaippakaupasta kankaita. Nyt meillä on sitten suunnilleen seuraavanlainen setti kierrossa:

- läjä harsoja + neljät villahousut: 1x ruskovilla, 3x tsi. 4 näpsyä. 

(Harsoista kolme on bambuharsoja kun piti kokeilla, kun niitä niin on kehuttu, mutta ei ne ainakaan vielä ole mitenkään ihmeellisiä olleet verrattuna "tavallisiin". Melkein suurin hutiostos tähän mennessä.)

- 9 sekalaista taskuvaippaa

- 2 little lamb-merkkistä sisävaippaa imuineen ja kuivaliinoineen (näistä tykkään!)

- 1 huutonetin tsi-sisätäyttövaippa, vanha ja ryytynyt, mutta hyvin imevä. On ollut kerran yövaippana, mutta kuivuu niin kauan, että menee vain joka kolmas yö..

- 3 sekalaista AIO (ÄP:n Imse Vimse on tosi hyvä, 2 huutonetistä ostettua tsi on ihan ok)

- 7 hamppu-pötkö-imua, erilaisia, huutonetistä, itse tehtyjä

- 3 hampputaittoimua, 1 ÄP:n myllymuksut, 2 tsi

- vino pino froteeimuja, vanhoista pyyhkeistä tehtyjä

- 5 flanellitaittoimua (harsojen väliin)

- 3 mikrokuituimua

- kaksi tiimaimua

Hups. Onhan tuossa noita. Mutta nyt niitä kyllä riittääkin, vaippojen määrän puolesta ei tarttis varmaan pestä pyykkiä kuin nippa nappa joka kolmas päivä. Harsoja ja imuja voi käyttää koko vaippaiän, ja monet taskuvaipat ovat niin isoja että oleta niiden käyvän vielä kuukausitolkulla. 

Nämä ovat yhteensä kustantaneet 212 euroa ja siihen hintaan saan vielä olemassa olevista kankaista ommeltua 4 taskuvaippaa, monta hamppuimua ja mahdollisesti sisätäyttövaipan tai kaksi. Tai enemmän imuja. Lisäksi olen ommellut noin 10 kestosidettä, joilla lusin jälkivuodon. Tähän mennessä siis kestot ovat varmaan olleet kalliimpia kuin kertikset, kun yksi kertispaketti maksaa noin kympin. Aion pitää jatkossakin kirjaa, miten loppujen lopuksi asiassa käy.