Tämä on informatiivinen kirjoitus. Otsikon hakusanoilla minä googlasin, kun en mistään mitään tiennyt ja neuvolasta en saanut ketään kiinni. Siispä lyhyesti:

Alkuraskaudessa (ennen rv 12) verinen vuoto säikäyttää aina. Se voi olla merkki alkavasta, uhkaavasta tai keskeytyneestä keskenmenosta, mutta kaikki voi myös olla kunnossa. Vaikka vuodossa olisi hyytymiä ja se olisi runsasta, voi kaikki silti olla hyvin. Ainut tapa tietää varmasti on ultraäänitutkimus, jonne pitäisi neuvolankin kautta päästä selvittämään asia, siinä vaan voi kestää. Hermoilusi määrä ei vaikuta asiaan, jos kaikki on hyvin, on kaikki hyvin, jos kaikki on huonosti, on kaikki huonosti. Raskaana olijaa suositellaan ottamaan rauhallisesti ja välttämään rehkimistä. Varaudu myös siihen, että puhelimessa sinulle saatetaan olla tylyjä ja epäempaattisia.

Jos kaikki on hyvin, voi vuoto johtua vaikka mistä: kyseessä saattaa olla alunperin kaksosraskaus, josta toisen alkion kehitys on loppunut ihan alkuunsa. Istukka saattaa kasvaessaan vuotaa verta reunastaan tai altaan. Normaalin kuukautisten aikaan saattaa vuotaa valekuukautiset. Joillakin on runsasta vuotoa, johon ei koskaan löydy syytä, ja raskaus menee hyvin loppuun saakka.